Therapie

Voor wie en waarom?

Therapie en coaching is voor iedereen die innerlijk werk wil gaan doen. Voor degene die meer inzicht wil verkrijgen in remmende patronen en triggers. Het kan onmachtig aanvoelen als mechanismen, emoties, gedachten, en de lichaamssensaties die daarbij gepaard gaan, het overnemen. Tijdens een sessie gaan we kennis maken met deze systemen en de drijfveren ervan, zodat ze kunnen ontspannen en minder vaak, of niet meer aan het roer hoeven te staan.

Met welke thema’s en/of klachten kun je bij mij terecht?

Disbalans autonoom zenuwstelsel

Als ons autonoom zenuwstelsel niet goed gereguleerd is dan kun je in allerlei situaties snel getriggerd raken waardoor je lichaam in vechten/vluchten of afsluiten schiet. Tijdens sessies gaan we op verkenning hoe jouw zenuwstelsel op de wereld reageert, hoe dat aanvoelt en wat je kunt doen om daar meer balans in te ervaren.

Klachten na klein of groot trauma

Wat een grote rol hierin speelt is de reactie die je lichaam en geest hadden op die gebeurtenis(sen) en wat daar in het heden nog actief van is. Bij mij kun je o.a. terecht voor niet (goed)geheelde gebeurtenissen van voor je 20ste levensjaar waar je in je volwassen leven nog de gevolgen van ondervindt. Ook bij preverbaal trauma kan ik iets voor je betekenen (bijv. geboorte trauma of een onveilig thuis van jongs af aan). Dan gaat het vooral om emoties en lichaamssensaties waarbij weinig tot geen woorden aan te pas komen.

Angst

Het is te veel om op te noemen waar wij als mensen angst voor kunnen hebben. Toch wil ik een paar kern-angsten noemen die ons leven behoorlijk kunnen ondermijnen.
– Angst om niet gezien/gehoord te worden
– Angst voor je voortbestaan (doodsangst)
– Angst rondom schaamte/schuldgevoel
– Angst om waardeloos te zijn
– Angst om niet goed, te veel of te weinig te zijn.
Rond deze kern-angsten zitten vaak veel mechanismen om ze niet te hoeven voelen. In sessies gaan we op een veilige manier kennis maken met jouw angst. Als dat lukt kan er ruimte en ontspanning ontstaan.

Verslaving

Van de bekende zoals alcohol en tabak tot en met je huis dwangmatig poetsen, te veel werken, dingen kopen etc. Waar ik je vooral in kan bijstaan zijn de zaken die aan het licht komen op het moment dat je ergens (een tijdje) mee gestopt bent. Een verslaving heeft altijd een functie en kun je pas zonder strijd loslaten als de onderliggende motivatie is geheeld.

Migraine, tinnitus en SOLK

Als therapeut en vanuit mijn eigen ervaring kan ik je bijstaan in het omgaan met migraine en/of tinnitus. Ook bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) kan ik iets voor je betekenen. We gaan op zoek waarom je lichaam bepaalde klachten ervaart. Ons systeem wil graag van verdriet en trauma af. Als dat niet of niet voldoende lukt kunnen er klachten ontstaan die op het eerste gezicht niet goed te verklaren zijn.

Depressie

Alles in ons systeem heeft een functie. Hoe overbodig of lastig dit op het eerste gezicht ook kan lijken. Dat is met depressie niet anders. We gaan op zoek naar de triggers en hun onderliggende pijn. Het helen van angst, pijn of verdriet kan er voor zorgen dat een depressie niet weer aangewakkerd of in stand gehouden wordt.

Emotie regulatie

Emoties zoals schaamte, boosheid en verdriet kunnen een behoorlijke impact op je leven hebben. Tijdens sessies gaan we hier op een compassievolle manier kennis mee maken. Vaak is er veel waardevols te ontdekken in de lagen onder zo’n heftige emotie. Op het moment dat het lukt om daar op een rustige manier bij te kunnen zijn, is het mogelijk om te helen wat de emotie in eerste instantie in gang heeft gezet.

Burn-out

De focus zal liggen op de manier waarop je burn-out tot stand is gekomen. Meer inzicht hierin kan helpen om een volgende te voorkomen of een beginnende af te wenden.

De lijst is natuurlijk niet compleet dus je kunt altijd contact met mij opnemen zodat we kunnen kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Waarom therapie?

Het grote voordeel van innerlijk proceswerk is dat je steeds vaker in een staat terecht komt waar herstel en rust mogelijk is. In een staat waar het zelfhelende vermogen van jou de overhand heeft.
Echter de hierboven genoemde klachten maken stuk voor stuk onderdeel uit van systemen en fysieke toestanden die rust en herstel niet bevorderen. Ze zijn onderdeel van een toestand waar vechten/vluchten of jezelf afsluiten de overhand heeft. Als je te vaak en te lang in die staat verkeert krijg je last in je lichaam, geest of beide.

Ik beschouw ‘onwenselijke’ gedachtes, emoties en lichamelijke sensaties als waardevolle aanknopingspunten.
Door te luisteren en compassie te hebben, voor juist de delen in jezelf die je het minst graag ziet en voelt, kom je op een plek waar helen mogelijk is. Dus, ben je benieuwd wat jou onderbewuste en jouw autonoom zenuwstelsel met je gezondheid en gedrag te maken hebben? 
Dan is een sessie bij Lekker Los zeker iets voor jou!