Technieken

De stijlen die ik toepas

Ik maak voornamelijk gebruik van technieken uit de triggerpoint therapie, klassieke massage, bindweefsel massage en shiatsu therapie.

Triggerpoint therapie

Triggerpoints of spierknoopjes bestaan al zolang de mens bestaat, toch hebben Dr. Travell en Dr. Simons pas vanaf 1983 duidelijk in kaart gebracht in welke spieren ze meestal voorkomen en waar de afgeleide pijn zich vervolgens bevindt. Een triggerpoint is een spierknoopje ongeveer zo groot als een speldenknopje. Het doet pijn als je er op drukt en het kan ook pijn veroorzaken op een andere plek in je lichaam (afgeleide pijn). Het kan dus erg lastig zijn om de oorzaak van je klacht te vinden. Gelukkig is de afgeleide pijn, als het om een triggerpoint gaat, voorspelbaar en in kaart gebracht, zodat het duidelijk is op welke spieren ik mijn aandacht moet richten. Je kunt ze, net als andere stagnaties in spieren en lichaam, oplopen door bijvoorbeeld;

Oorzaken en instandhoudende factoren triggerpoints

  • Een verkeerde houding
  • Herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren
  • Stress
  • Inactiviteit (gips, brace e.d.)
  • Een ongeluk/val
  • Zware (herhalende/aanhoudende) lichamelijke inspanning
  • Veel koffie/alcohol drinken

Een triggerpoint veroorzaakt niet altijd pijn of last. Echter is het goed om bij aanhoudende klachten te bekijken of triggerpoints onderdeel zijn van de oorzaak. Pijn is een indicator, het lichaam geeft daarmee aan dat er iets uit balans is en dat het aandacht nodig heeft.

De volgende klachten zie je vaak bij triggerpoints;

  • Pijn, drukpijn en afgeleide pijn.
  • Verkorting en verdikking van de spier waardoor er stijfheid en spanning in de gewrichten komt (knakken en kraken). Hierdoor soms ook beknelling van een bloedvat of een zenuw.
  • Minder soepel worden van de spier en krachtverlies.
  • Gevoelloosheid en/of tintelingen in handen en voeten.
  • Een tennisarm, muisarm, rugpijn, hoofdpijn, oorpijn, nekpijn, RSI, schrijverskramp, hielspoor, carpaal tunnel syndroom en tal van andere klachten kunnen het gevolg zijn van triggerpoints.

Als ik een triggerpoint gevonden heb en hem behandel, zal dit een ‘goede’ pijn veroorzaken, pijn waarbij je voelt dat het iets oplost. Echter, als ik een triggerpoint behandeling geef ben ik steeds in contact met je om de (afgeleide) pijn in de gaten te houden, dit is belangrijk voor het resultaat. Je kunt ook zelf je triggerpoints behandelen, ik zal je dan uitleggen waar ze zitten en hoe je ze kunt behandelen. Klik hier voor een kort filmpje over (zelfbehandeling) triggerpoints. Wel is het zo dat als je door iemand anders behandeld wordt het helende effect groter is.

Wat kan een triggerpoint behandeling voor jou betekenen?

Een triggerpoint behandeling kan helpen met het geheel of gedeeltelijk oplossen van de eerder genoemde klachten. Ook kan het helpen bij (vage) pijnklachten in je lichaam waar je al lang mee rond loopt, maar waar nog geen duidelijke oorzaak en/of oplossing voor gevonden is. Het is niet zo dat dit altijd aan een triggerpoint ligt, maar het is zeker de moeite waard om dat te onderzoeken. Als de klacht namelijk wel door een triggerpoint wordt veroorzaakt, kan een behandeling een relatief goedkope en effectieve oplossing zijn, waar je zelf ook nog een belangrijke rol in kunt spelen.

 

Klassieke massage

Voor de ontspanning in mijn behandeling maak ik vaak gebruik van klassieke massage. Het is niet voor niets de basis en de handgrepen laten zich makkelijk mixen met de andere stijlen die ik toepas.

 

Wat zijn de effecten van een klassieke massage?

  • Het lukt beter om ‘uit’ je hoofd te gaan.
  • Bestrijdt pijn in vermoeide en/of verkrampte spieren
  • Werkt ontspannend en gaat stress in lichaam en hoofd te lijf
  • Het zorgt voor een betere bloedcirculatie
  • Het zorgt voor een hoger lichaamsbewustzijn 

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een vorm van reflexzone massage. Storingen in andere (dieper) gelegen structuren of organen uiten zich vaak in de huid of het onderhuids bindweefsel. Met behulp van de bindweefselmassagetechnieken kan een positieve invloed worden uitgeoefend op het mechanische aspect van het onderhuids bindweefsel, de fascie en het autonome zenuwstelsel en daarmee ook op het herstel van diverse gezondheidsproblemen. Bindweefselmassage kan overal op het lichaam worden toegepast, lokaal of langs de wervelkolom. De connectie met bijvoorbeeld een elleboog en de halswervels nummer 6 en 7 is dat de zenuwen die met de elleboog te maken hebben bij die desbetreffende wervels de wervelkolom verlaten. Als het bindweefsel bij halswervels 6 en 7 erg verkleefd is dan kan het zinvol zijn om dat weer soepel te maken en zo de klacht aan de elleboog te verminderen. Ook zet ik deze techniek lokaal in om spieren die gestagneerd zijn weer sneller soepel te krijgen. Het herstel gaat namelijk sneller als het bindweefsel rond een spier ook soepel is.
Het is mooi hoe delen van het lichaam op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn, dit is daarom een heel waardevolle massage methode om mee te nemen in mijn behandeling.

Shiatsu therapie

Shiatsu therapie is een oosterse geneeswijze en betekent letterlijk: vingerdruk.
Deze stijl is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde en is een holistische geneeswijze. Dat wil zeggen dat er naar de persoon in zijn geheel wordt gekeken en niet naar de klacht als losstaand probleem. Er wordt gemasseerd op de energiebanen, genaamd meridiaanlijnen. Het doel van shiatsu is het oplossen van blokkades in deze energiebanen d.m.v. drukpuntmassage waardoor de zelfhelende kracht in het lichaam gestimuleerd wordt en energie weer vrij kan stromen. Dit proces is ook van toepassing bij andere massages. Wat je als masseur eigenlijk doet is een handje helpen, een begin maken, het lichaam ergens op wijzen. Daarna neemt het lichaam het over. Wel is het in ’t algemeen zo dat hoe langer de klacht aanwezig is, des te meer aandacht er aan besteed moet worden.

 

Contra indicatie:

  • Bacteriële of virale ontstekingen
  • Griep/koorts
  • Wonden en recente trauma’s
  • Ontstoken spataders
  • Trombose